KNABBENS DUITS NEPBEDRIJF Bridge Telecom Lingen

Met fraudeur Pieter Knabben gelinkte Bridge Telecom doet emissie

Het met de veroordeelde fraudeur Pieter Knabben in verband gebrachte bedrijf Bridge Telecom uit Rotterdam zoekt investeerders voor uitbreiding van zijn mobiele-telefonieplatform.

 In het Parool plaatste het bedrijf afgelopen zaterdag een advertentie voor een emissie van vijftig converteerbare obligaties van euro 50.000 per stuk. De emissie is controversieel, omdat veel informatie over het bedrijf onduidelijk is en onbekend is in welke mate oplichter Pieter Knabben aan Bridge Telecom is verbonden. Knabben werd in juli 2008 door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot vier jaar cel wegens oplichting en faillissementsfraude op grote schaal, naast vele overige veroordelingen wegens oplichting, fraude, faillissement verduisteringen, diefstal, en nog veel meer.

Bridge Telecom presenteert zich via zijn website als een David die het in de telecomwereld gaat opnemen tegen de Goliaths. ‘Volgens Youp van ’t Hek wordt het tijd dat bestaande service bij bestaande mobile-telecomleveranciers drastisch wordt verbeterd.’ Bridge gaat het heel anders doen: ‘Geen dure leasebakken, geen idiote bonussen aan onder de maat presterende managers.’

Telecompakketten tegen lage prijzen

De onderneming zegt complete telecompakketten tegen lage prijzen te willen aanbieden. Om dat te realiseren is kapitaal nodig.

Veel informatie over het bedrijf blijkt onduidelijk. Bridge Telecom claimt vestigingen te bezitten in Londen, Parijs, Frankfurt, Barcelona, Lingen en Rotterdam. In het Zwitserse Zug zou de moeder, een AG, zijn gevestigd. Maar uit gegevens van informatieleverancier Dun & amp; Bradstreet blijkt dat alleen in Londen en Rotterdam kantoren van Bridge Telecom staan ingeschreven.

‘Bridge Telecom’

Op het in de advertentie vermelde 010-telefoonnummer neemt een mannenstem op met: ‘Bridge Telecom’. Wie hij is, wil hij niet zeggen. Wel wil hij vragen over de emissie beantwoorden. ‘Storm loopt het nog niet. Daar ben ik eerlijk in. De crisis, hè?’

Op de vraag naar het prospectus dat bij de emissie hoort, antwoordt de man dat er een folder staat op de website. Daar is inderdaad een ‘corporate brochure’ te downloaden maar enige informatie over te verwachten rendementen staat er niet in. ‘Oh, is dat zo? Dan is er een foutje ingeslopen’, reageert de telefoonstem van Bridge Telecom. ‘Ik dacht dat dat erin stond, maar om op uw vraag terug te komen, wij verwachten jaarlijks een rendement van 7,5%.’

Notoire oplichter Pieter Knabben

Tegelijkertijd is onduidelijkheid over de partijen die achter het bedrijf zitten. Pieter Knabben bleek eerder dit jaar, ondanks een veroordeling, directeur te zijn geworden van de bv Bridge Telecom. Op 7 september schreef hij zich bij de Kamer van Koophandel in. Maar ruim een maand later heeft hij zich weer uitgeschreven. Na hem treden twee nieuwe bestuurders in en weer uit. Sinds 9 augustus is Martin Koning directeur.

Aandeelhouder is de stichting Administratiekantoor Bridge Telecom. Enig bestuurder daarvan is Loes van Rijn, de ex-vrouw van Pieter Knabben met wie hij nog steeds nauw is bevriend. Op haar naam staat ook de website van Bridge Telecom geregistreerd.

Op de vraag of de telefonische woordvoerder misschien Pieter Knabben is, zegt de man: ‘Nee hoor, die zit momenteel thuis, achter zijn computer.’

‘Vestigingen Bridge bestaan wel’

In een telefoongesprek ontkent Knabben dat hij nog iets met Bridge heeft te maken: ‘Ik zit thuis, achter de computer en drink een kop koffie, sorry thee.’ Dat zijn ex-vrouw nog bestuurder is van het administratiekantoor en de website op haar naam heeft staan verbaast hem. ‘Ik weet van niks, ik dacht dat ze allang was uitgeschreven.’

Knabben stelt overigens dat het bedrijf wel degelijk over de geclaimde buitenlandse vestigingen bezit. ‘Neemt u van mij aan dat in al die plaatsen wel degelijk kantoren zijn en dat daar personeel werkt. Gaat u maar kijken.’ Ondanks zijn ontkende betrokkenheid weet hij van de hoed en de rand van Bridge Telecom. Knabben: ‘Het is toch niet verboden om iets te weten?’

Rendement van 7,5%

De naar eigen zeggen ex-directeur wil vervolgens weten wat de telefoonstem van Bridge Telecom tegen de krant heeft verteld. ‘Heeft hij echt gezegd een rendement van 7,5% te verwachten? Ongelooflijk!’

Toezichthouder AFM zegt in een reactie dat met de Bridge-advertentie juridisch niets mis is. Bridge heeft geen vergunnings- en prospectusplicht omdat het bedragen van minimaal euro 50.000 met een totaal van euro 2,5 mln wil ophalen. Dat zijn zulke hoge bedragen dat investeerders zelf in staat moeten zijn het risico in te schatten.

Pieter Knabben ‘Bridge Telecom’failliet

Het moest een groot, vernieuwend telecombedrijf worden met 49 vestigingen over de wereld. Deze week werd Bridge Telecom uit Rotterdam failliet verklaard.

Grote man achter Bridge Telecom was de bekende fraudeur Pieter Knabben. In juli 2008 veroordeelde de Rotterdamse rechtbank hem tot een gevangenisstraf van vier jaar, conform de eis. De rechtbank achtte hem schuldig aan onder meer bedrieglijke bankbreuk, oplichting en valsheid in geschrifte meermalen gepleegd.

Terwijl hij in een open inrichting het laatste restant van deze straf uitzat, richtte hij Bridge Telecom op. Het eerste idee, om telefoonkaarten te verkopen aan gedetineerden, leidde al direct tot een juridisch conflict met de Stichting Gedetineerdencommissie. Die beweerde dat Knabben het idee van hen had gestolen.

Aanvankelijk was voor de buitenwereld verborgen dat Knabben achter Bridge Telecom zat maar in september 2010 ontving deze krant een mail dat de buitengewone aandeelhoudersvereniging unaniem had besloten ‘de heer Knabben te benoemen als directeur’. Een maand later bleek Knabben al weer als directeur uitgeschreven. Na hem volgde nog vier directeuren.

Al die tijd was de enige aandeelhouder een stichting die eerst in handen was van Knabben en zijn ex-vrouw. Later werd een stroman enig bestuurder. Het faillissement is aangevraagd door een werknemer. Curator is Merijn Tops van Fort Advocaten in Amsterdam.

Meesteroplichter weer actief

Veroordeeld fraudeur Pieter Knabben (61) heeft een nieuw plan: telefoonkaarten verkopen aan gedetineerden. Alleen mag niemand weten dat hij daarachter zit.

‘Bellen vanuit de bajes is een dure grap, de telefoontikken gaan altijd véél te snel. KPN verdient er kapitalen aan.’ Dat kan anders, zo meldt www.detentie.info, de website van Stichting Gedeco Nederland. De website prijst een alternatief systeem aan waarmee gedetineerden tegen ‘zeer scherpe prijzen’ kunnen bellen: de ‘gedecofoon’.

Het klinkt nobel, maar het plan heeft al één grote tegenstander: de stichting Gedeco, voluit Stichting Landelijke Gedetineerdencommissie. ‘Dat plan is gewoon van ons gestolen door een bedrijf dat er geld mee wil verdienen’, zegt Gedeco-bestuurder Masoud Taheri.

Omstredenheid ‘Gedeco Nederland’

Volgens hem hebben al heel wat bedrijven en particulieren bij hem geklaagd over de werkwijze van Gedeco Nederland. Dat voerde zelfs een website met de naam gedeconederland.nl. Daarop presenteerde Gedeco Nederland zich als belangenbehartiger van (ex-) gedetineerden en niet-justitiegebonden (vrijwilligers)organisaties die zich inzetten voor verdachten, veroordeelden en hun relaties. Precies de doelstellingen van de al tien jaar bestaande en door Justitie erkende Landelijke Gedetineerdencommissie (afgekort Gedeco), die de website gedeco.nl voert.

In mei sleepte de gedetineerdencommissie Gedeco Nederland voor de rechter. Die bepaalde in kort geding dat Gedeco Nederland onmiddellijk het gebruik van de website gedeconederland.nl moest stoppen. Die site is inderdaad uit de lucht, maar de inhoud is vrijwel letterlijk te vinden op www.detentie.info. Taheri is verbolgen als hij dit hoort: ‘Als hier opnieuw de naam Gedeco misbruikt wordt, zit er voor ons niets anders op dan opnieuw naar de rechter te stappen.’

Meesteroplichter

De site detentie.info staat op naam van de Rotterdammer Paul Kammeijer. In het register van de Kamer van Koophandel staat hij vermeld als directeur van Bridge Telecom, de beherend vennoot van de commanditaire vennootschap Gedecofoon. Maar op internet wordt gewaarschuwd dat Bridge Telecom nog een bestuurder heeft: ‘meesteroplichter’ Pieter Knabben.

In juli 2008 veroordeelde de Rotterdamse rechtbank Knabben tot een gevangenisstraf van vier jaar, conform de eis. De rechtbank achtte hem schuldig aan onder meer bedrieglijke bankbreuk, oplichting en valsheid in geschrifte, alle feiten meermalen gepleegd. In veel gevallen had Knabben grote bedragen aan bedrijven ontfutseld door zich voor te doen als insolventiedeskundige.

Manager: ‘Knabben gebruikte valse naam’

Ruim twee jaar na die veroordeling zou Knabben volgens bronnen weer bezig zijn met het opzetten van bedrijven, die hij op naam van stromannen zou zetten. ‘Allemaal onzin’, reageert Knabben. Kammeijer kent hij pas een jaar. ‘En die man is echt geen stroman.’ Knabben erkent wel dat hij een handel in telefoonkaarten voor gedetineerden had willen beginnen: ‘Maar dat plan dateert van ruim een jaar geleden.’

Volgens grafisch ontwerpster Claudia Sanches is Knabben wel degelijk de grote man achter Bridge Telecom. Zij was door hem ingehuurd voor de communicatie, maar werd, net als andere ingehuurde zzp’ers, niet betaald.

Arno Hummelink is businessmanager van het Rotterdamse ontwerpbureau NSD International NL. Al een jaar heeft hij contact met Bridge Telecom over de mogelijke order van een miljoen telefoonkaarten voor gedetineerden. ‘Een paar keer zijn hier drie heren van Bridge Telecom geweest. Een van hen was directeur Kammeijer, de tweede heette Schilperoord. De derde man zei dat hij de zakelijk adviseur was.’ De naam Pieter Knabben zegt hem niets, maar na een halfuur belt hij terug. Samen met een collega heeft hij op internet een filmpje van Knabben bekeken: ‘En we weten het zeker, we herkennen de man die zich bij ons Schilperoord noemde, als Pieter Knabben.’

Dan is er nog een Rotterdamse fotograaf die begin mei zes dagen als enig bestuurder van Bridge Telecom stond ingeschreven. ‘Ik ken Knabben. Ik vind hem een aardige man en op zijn verzoek heb ik mij als bestuurder laten inschrijven’, zegt hij in een reactie. Na enkele dagen kreeg hij argwaan en liet hij zich als bestuurder schrappen.

De certificaten van de aandelen Bridge Telecom zijn overigens ondergebracht in de stichting Administratiekantoor Bridge Telecom Holding. Enige bestuurder van deze stichting: Loes van Rijn, de ex-vrouw van Pieter Knabben.

De Spaanse politie heeft zondag fraudeur Pieter Knabben opgepakt in de plaats Santa Pola, nabij Alicante. Dat melden verschillende Spaanse media. Knabben wordt gezocht door de Duitse justitie omdat hij duizenden mensen geld afhandig zou hebben gemaakt, door steeds een bedrag van € 19,95 van hun bankrekeningen af te schrijven.

Het gaat om een totaalbedrag van € 1,76 mln. In Nederland was Knabben de man achter het in 2011 failliet gegane Bridge Telecom, dat hij oprichtte vanuit de gevangenis. Hij zat daar een straf uit van vier jaar wegens bedrieglijke bankbreuk, oplichting en valsheid in geschrifte, meermalen gepleegd. In 2011 werd hij door het hof wegens faillissementsfraude veroordeeld tot twee jaar cel. 

De Duitse Rechtbank veroordeelde Pieter Knabben tot meerdere jaren gevangenis i.v.m. de online bankoverschrijvingen fraude en diefstal.