Pieter Knabben als Nep-advocaat

De notoire oplichter Pieter Knabben richtte een namaak internationaal advocatenkantoor in Amsterdam op. Onder de prachtige naam: Abbot Bradley Sinclair, sinds 1865. Gespecialiseerd in het begeleiden van ondernemers die dreigden failliet te gaan. De persoonlijke vaardigheden van Knabben kwamen goed van pas, hij laat een spoor van frauduleuze faillissementen achter zich. De advisering betrof onder ander het overnemen van in betalingsproblemen verkerende bedrijven. Via een eenvoudige schuifconstructie werden de schuldeisers fors benadeeld. Inmiddels zit Knabben al maanden in voorarrest.

Knabben was ook eigenaar van de inmiddels failliete firma’s Euro Lawyers Nederland BV en stichting Vianova Rechtsbijstand.

‘Nep-advocaat’
Het probleem van de ‘nep-advocaat’ staat in een groter verband. Een probleem dat ook landelijk deken Bekkers hoog opneemt. Al dan niet louche adviseurs maken vaker gebruik van de voor de leek sterk op advocaat lijkende titels. Zo zijn er vele Law Firms en Lawyers te vinden in Nederland. Deze adverteren op internet in de Gouden Gids en De Telefoongids in de rubriek advocaten. Hiermee geven zij zich impliciet uit voor advocaat. In Amsterdam vindt men het juridisch adviesbureau B-legal, zeker niet te verwarren met het advocatenkantoor 2Blegal.

De Orde neemt de zaak hoog op. Landelijk deken Bekkers vindt dat er zou moeten worden opgetreden door het OM bij publieke misleiding. Het gebruik van de term lawyer of law firm kan zeker voor het gewone publiek misleidend zijn. Hij zal punt inbrengen in het landelijke dekenoverleg. Ook in het overleg tussen de Orde en het College van PG’s zal het punt naar voren komen. Daar waar het OM niet voldoende prioriteit kan toekennen aan deze zaken zouden lokale dekens of advocaten door middel van civiele procedures zelf het heft in handen moeten nemen.