FIOD pakt meesteroplichter Pieter Knabben op

Pieter Knabben oplichter

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst – Economische Controledienst (FIOD-ECD) heeft op 8 oktober 2007 drie personen aangehouden waarvan zeker één ook in de parketbranche zijn sporen heeft achtergelaten. Onder de aangehouden personen bevindt zich namelijk ‘meesteroplichter’ Pieter Knabben, zo bericht onder meer De Telegraaf in de editie van 12 oktober.

De andere twee zijn Knabben’s partner Ronald B. en zijn ex-vrouw Loes van R. Eerder dit jaar stelden Old Wood Company en het daarmee verbonden Style Parket de dupe te zijn geworden van de duistere activiteiten van Knabben. (Zie Nieuws van 1 en 7 mei jl.).

Het drietal wordt naast faillissementsfraude onder andere verdacht van valsheid in geschrifte, flessentrekkerij, oplichting en verduistering al dan niet in georganiseerd verband, aldus een persbericht van het Openbaar Ministerie.

Twee van de drie verdachten werkten volgens het OM recentelijk onder de naam van een ‘international law firm’ te Amsterdam en adverteerden zowel op internet als in landelijke dagbladen voor hulp bij insolventieproblemen. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich tegen meerdere personen die er van verdacht worden betrokken te zijn bij diverse faillissementsfraudes.

“Uit het onderzoek is het beeld ontstaan dat men, tegen betaling, oplossingen biedt aan ondernemers bij het doorstarten van hun in financiële nood geraakte ondernemingen. De verdenking is dat deze zogenaamde doorstarten in strijd zijn met de wet en dat daardoor vele schuldeisers worden benadeeld.

Het onderzoek omvat een mengeling van naamswisselingen, activa-overdrachten en het scheiden van activa en activiteiten van de schulden. Ook ondernemingen waarbij de hoofdverdachte persoonlijk (als bestuurder of via een katvanger) was betrokken, zijn op dubieuze wijze failliet gegaan,” aldus het OM.

Nader onderzoek van Het Financieele Dagblad leert dat het bij de ‘international law firm’ gaat om Abbot, Bradley & Sinclair in Amsterdam. Dat werd pas enkele maanden geleden opgericht, maar suggereert een rijke Britse historie te hebben die teruggaat tot 1893.

De Telegraaf schrijft verder dat meerdere curatoren van faillissementen waarbij de verdachten zijn betrokken, zonder uitzondering de lezing van het OM onderschrijven. Beide kranten kregen de afgelopen dagen van een medewerker van Abbot, Bradley & Sinclair te horen dat beide directeuren “op zakenreis” dan wel “tijdelijk niet beschikbaar” zijn. De website www.listenbedrog.nl meldde gisteren dat Pieter Knabben nog steeds achter de tralies zit.

Dat heeft de site vernomen van de gedupeerde Amsterdamse studentenzender Campus TV. De zender maakte in diens opdracht beelden van Knabben bij Abbot, Bradley & Sinclair, maar wacht nog steeds op betaling…

Bron digitaalpakhuis