Oplichter Pieter Knabben in Spanje opgepakt

Oplichter Pieter Knabben in Spanje opgepakt – De man maakte 88.000 mensen geld afhandig

ALICANTE (SPA) – De 64-jarige beruchte Nederlandse oplichter Pieter Knabben is in Spanje opgepakt. De man werd door Duitsland gezocht omdat hij zo’n 88.000 mensen geld afhandig zou hebben gemaakt.
In totaal zou het om een bedrag van 1,76 miljoen euro gaan, meldden Spaanse media. De oplichter wist bij elke gedupeerde een bedrag van 19,95 euro af te boeken.
Dat was zogenaamd voor een mobiele app, maar sommige gedupeerden hadden niet eens een smartphone of een tabletcomputer, laat staan een app.

Pieter Knabben opgepakt voor mega ‘app oplichting’

Pieter Knabben oplichter
Pieter Knabben oplichter

De 64-jarige Nederlander Pieter Knabben is in Spanje opgepakt omdat hij met een mobiele app tienduizenden mensen geld afhandig zou hebben gemaakt. Knabben wordt door Duitsland gezocht en een rechtbank in Madrid moet nu over zijn uitlevering beslissen.

Diverse Spaanse media berichten over zijn aanhouding afgelopen maandag in zuidelijke plaats Santa Pola bij Alicante.

De zaak waarover het gaat dateert alweer van enkele jaren geleden. Knabben zou destijds 19,95 euro van 88.000 rekeningen hebben afgeboekt voor een mobiele app die niemand kent en zo 1,7 miljoen euro hebben buitgemaakt.

In een interview met Nieuwe Revu ontkende Knabben in 2012 dat hij opdracht had gegeven tot het afschrijven van 19 euro bij 88.000 Duitse consumenten voor een mobiele app. Knabben was in 2010 het bedrijf Bridge Telecom gestart en zocht aanvankelijk samenwerking met World Teleconnect van Marcel Boekhoorn. Gezamenlijk zou men Bridge Telecom internationaal uitrollen, onder meer met belkaarten voor allochtonen.

De onderneming van Boekhoorn zou echter zijn leeggetrokken door de topman en de financieel directeur en is op 24 mei 2011 failliet gegaan. Samen met een Duitse partner zou Knabben een doorstart in Duitsland hebben willen maken met white label-producten. Ook was een VoiP-app in voorbereiding.

Volgens Knabben kan Bridge Telecom helemaal geen bedragen hebben afgeboekt omdat het geen belproducten direct aan consumenten levert. ‘Ik heb drie rekeningen bij de Commerzbank, die als gevolg van een reorganisatie zaken door elkaar moeten zijn gehusseld. Ik heb mij meteen bij politie gebeld, want ik loop voor niets en niemand weg’, vertelde Knabben destijds aan Nieuwe Revu. Maar blijkbaar is de Duitse justitie nog niet overtuigd.

Knabben heeft een omstreden verleden. Als insolventiedeskundige werd hij in 2008 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens bedrieglijke bankbreuk, oplichting en valsheid in geschrifte en ook werd hij in de jaren negentig verdacht van de betrokkenheid bij XTC handel.

Pieter Knabben heeft een nogal opvallend verleden, waarbij de term oplichting vaak terugkeert. Vara’s Rambam treft Knabben als hij midden in een nieuw schandaal verwikkeld is, en biedt hem hulp: de Rambammers komen met een reclame-campagne. Met als hoogtepunt: De Pieter Knabben-show.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *