Celstraf voor ‘meesteroplichter Knabben’

De 59-jarige Rotterdamse ‘bedrijvendokter’ Pieter Knabben is onlangs door de rechtbank in de Maasstad veroordeeld tot vier jaar cel voor valsheid in geschrifte, onttrekking van geld aan faillissementen, bedrieglijke bankbreuk en oplichting.

Verder kreeg hij nog een boete van 2000 euro voor het zich ten onrechte uitgeven als meester in de rechten en advocaat. In Amsterdam bestierde hij de ‘International Law Firm Abbot, Bradley and Sinclair’, waar echter nooit een afgestudeerde advocaat heeft gewerkt. De in 2000 zelf failliet verklaarde ‘insolventiedeskundige’ Knabben, die dikwijls opereerde onder de naam Pieter Boers, ontkent overigens alle beschuldigingen aan zijn adres.

Eind april, begin mei 2007 werd de parketbranche opgeschrikt met het bericht op deze site dat de belastingdienst een inval had gedaan bij de specialist in verouderde vloeren Old Wood Company in Bleiswijk en daar beslag legde op de aanwezige inventaris en tegelijkertijd op uit te leveren producten van de winkels van Style Parket. Old Wood Company bleek met Knabben in zee te zijn gegaan en overleefde diens noodlottige bemoeienis niet.

“Pas nadat we de volmachten getekend hadden, kwamen we erachter wie hij werkelijk was,” zo zei Ton Goddijn destijds namens de getroffen bedrijven. Medebestuurder Fabienne Schotmeijer zei toen: “We zijn in zee gegaan met iemand die misschien wel de grootste oplichter van Nederland bleek te zijn.” (Zie ook Nieuws van 01-05-2007 en 07-05-2007).

“Allereerst blijft het heel erg triest dat dit soort dingen kunnen in Nederland. Het is erg jammer hoe de buitenwereld, hiermee bedoel ik dus een gedeelte van parketland, het verhaal interpreteert,” zo reageert Fabienne Schotmeijer deze week op de veroordeling. “Knabben is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, maar zal na zijn vrijlating verder gaan waar hij geëindigd is.

Ik heb de stukken van de rechtbank ontvangen en hier wordt duidelijk beschreven dat Knabben eigenlijk altijd op dezelfde manier te werk is gegaan en zal blijven gaan. Knabben is een, zolang je niet beter weet, keurige man, en zijn vrouw, die zijn vrouw niet blijkt te zijn, speelt het hele spel mee. Ze dringen zich binnen in je zaak maar ook in je privé leven,” zo vervolgt Schotmeijer.

“Hij heeft de volmacht die hij van ons heeft gekregen, ernstig misbruikt. Uiteindelijk ging het om één B.V. die een fiscaal probleem had. Wij hebben uiteindelijk zelf de fiscus ingeseind en verteld dat Knabben voornemens was alle machines te verkopen. Er zijn heel veel fouten gemaakt, zowel door de fiscus, door de rechtbank, maar ook door ons. Knabben heeft een faillissement aan kunnen vragen, terwijl hij achteraf zelf al meer dan vijf jaar persoonlijk failliet bleek te zijn.

Dit houdt dus in dat je geen bedrijf meer op je naam kunt hebben, laat staan over kan gaan tot het aanvragen van een faillissement. Helaas lukte hem dat wel en bedroog hij de rechter dus ook. Nadat de fiscus een inval deed in Bleiswijk, heeft hij de bankrekeningen nog even leeg getrokken.”

Is er nog leven na Knabben? “Het gaat erg goed met ons bedrijf DaVinci Designers,” aldus Schotmeijer. “We zijn onlangs een samenwerking aangegaan met het Seinhuis te Vogelenzang en uiteraard werken we nog steeds nauw samen met Van der Valk Design in Apeldoorn en Waalre.

Onlangs hebben we het project Hotel Van der Valk Houten afgerond, waar wij 900 vierkante meter parket hebben gelegd. De vloeren voor het hotel zijn vervaardigd door een onderdeel van DaVinci Designers, de Old Wood Factory, die overigens alle vloeren voor DaVinci Designers produceert. Sinds een aantal weken hebben we een nieuwe lijn waarin onder andere de kwaliteiten Inferno, Africa, Palm Beach en Diablo zijn opgenomen.”

Bron digitaalpakhuis